De afdeling Kust is verantwoordelijk voor de zeewering. Dat is de beveiliging van de kust, de kustbewoner, het laaggelegen achterland en het patrimonium tegen het geweld van de zee, tegen stormvloeden en de overstromingen.
De Tweede Algemene Waterpassing (TAW) is de referentiehoogte waartegenover hoogtemetingen in België worden uitgedrukt. De TAW is een verbetering van de Algemene Waterpassing (AW) die tussen 1840 en 1879 werd uitgevoerd. De TAW-hoogte van 0 meter was gelijk aan het "Nulpeil van het Krijgsdepot" of D-nulpeil.
Eb en vloed zorgen voor een verschil dat aan de Belgische kust ongeveer vier meter bedraagt. Daarom han-teert men in ons land de Tweede Algemene Wateraanpassing (TAW). Het gemiddelde zeeniveau bij eb in Oostende wordt gebruikt als nul punt.
Spijts alle voorzieningen die zijn uitgevoerd is er onvoldoende bescherming tegen zware stormen van de jachthaven, de haventerreinen en het hinterlanden tegen overstroming via de havengeul. De afdeling KUST zal in het kader van het Masterplan Kustveiligheid aan de ingang van de havengeul in NIEUWPOORT ter hoogte van het Loodswezenplein een stormvloedkering bouwen.
De constructie wordt in de havengeul aangelegd zodat die kan afgesloten worden in geval van storm. De stormvloedkering in de havengeul moet zowel inkomende golven tegenhouden als hoge waterstanden in de haven voorkomen. Dit heeft als voordeel dat er geen bijkomende maatregelen rondom de haven meer nodig zijn, aangezien golfoverslag en overloop over de kades en dijken geen probleem meer vormen.
De constructie van de stormvloedkering wordt ontworpen voor een levensduur van minimaal 50 jaar. Het ontwerp houdt rekening met de ver-wachte zeespiegelstijging tijdens deze levens-duur. De ruimtelijke inpassing en architecturale uitwerking van de stormvloedkering gebeurt in overleg met de stakeholders.
De haveningang wordt lokaal vernauwd waarbij er nog een opening behouden wordt die toelaat dat schepen vlot binnen en buiten kunnen varen. De opening wordt bij storm afgesloten door een deur, net zoals bij sluizen.
Proefopstelling toekomstige stormvloedkering.
De huidige gebaggerde vaargeul is ter hoogte van het Loodswezenplein 40 meter breed en er is een ruimte van 80 meter vrij tussen de dukdalven. Uit grondige studie door het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse overheid is gebleken dat ter plaatse van de stormvloedkering moet gestreefd worden naar een versmalling van de havengeul tot minimaal 35 meter breedte en dat dit stromingen zal veroorzaken.
In overleg met de havengebruikers en de jachtclubs is beslist een PROEFOPSTELLING van de storm-vloedkering te bouwen. Zo wordt de nagestreefde versmalde doorvaart-breedte concreet en duidelijk in beeld gebracht. De gebruikers van de havengeul zullen de versmalling in de praktijk ervaren. Hun eventuele opmerkingen en suggesties kunnen daarna in de studie van de definitieve stormvloedkering meege-nomen worden.
Ook de verkeersafwikkeling en signalisatie kan op deze manier aan de praktijk getoetst worden en relevant aangepast bij de definitieve constructie.
De afdeling KUST is met de plaat-sing van de proefopstelling begon-nen op 7 januari 2013. De opstelling blijft staan tot aan de start van de werken voor uitvoering van de effectieve stormvloedkering.
In de maand september 2016 starten voorbereidende werken aan stormvloedkering. De aanleg van een tijdelijke werkhaven tussen de hoog- en laagwaterlijn op het strand tussen het Staketsel en het Hendrikaplein.
Voorbereidende werken aan stormvloedkering.
De afdeling Kust start volgende week met de voorbereidende werken voor de aanleg van de stormvloedkering in de Havegeul. Daarvoor zal een tijdelijke werkhaven worden aangelegd tussen de hoog- en laagwaterlijn op het strand tussen het Staketsel en het Hendrikaplein. Tijdens de werken zal machinaal worden gegraven en de mogelijkheid bestaat dat er drijfzand ontstaat. Daarom zal de zone verboden terrein zijn voor wandelaars en worden afgebakend. Door de ligging is een volledige afbakening wel niet mogelijk en daarom wordt aan wandelaars en kijklustigen gevraagd om de verordening te respecteren. (BPM)
Bericht aan de bevolking.
Naar aanleiding van de werken aan de stormvloedkering bij het staketsel, vinden op 30 november, 1 en 2 december 2016, telkens tussen 7 u. en 10 u., gecontroleerde ontploffingen door DOVO plaats.
Op 16 maart 2018 kreeg de scheepvaartsector het project van de stormvloedkering uitgebreid toegelicht tijdens een infoavond. De presentatie <klik hier>
Opmeting met robot.
Sonderingen vanaf platform.
Loodswezenplein voor de inrichting van de werf.
Inrichten van werf op het Loodswezenplein.
De werfzone is gelegen op het einde van de Lombarsijdestraat, tussen het Paul Orbanplein, de havengeul en het Loodswezenplein. Fietsers en voetgangers die vanop de promenade langs de geul richting het staketsel wandelen (of omgekeerde richting) zullen voor flatgebouw "Den Oever" niet rechtdoor kunnen stappen of fietsen maar zullen gebruik maken van een tijdelijke voetgangerspassage. Fietsers zullen moeten afstappen.
Eind mei zijn op het water de werken gestart. Met twee pontons zal de aannemer eerst de afbraakwerken uitvoeren, die nodig zijn om de stormvloedkering te kunnen bouwen. De getijhut en de proefopstelling (buispalen die de vernauwing in de havengeul simuleren) zullen in die week afgebroken worden. Hierna wordt een zone naast de vaargeul gebaggerd zodat het werkponton ook bij laagwater buiten de vaargeul kan liggen. Aansluitend worden de damplanken geheid voor de stroomgeleidingswand op linkeroever, wordt de stroomgeleidingsgeul uitgebaggerd en de tijdelijke bodembescherming er aangebracht.
Gedurende de volledige periode zal steeds een vaargeul breedte 35m met diepgang tot -3mLAT beschikbaar zijn (zie plannetje). Deze zone wordt aangeduid met o.a. 2 keer 2 buispalen met lichten om de vaargeul aan te duiden.
Bagger en werkponton.
Baggeren naast de vaargeul.
Wegnemen van palen proefopstelling. |
Afbraak getijhut.
Heien van damplanken.
Heien van een buispaal ongeveer in het midden van de havengeul. Deze is op hetzelfde moment terug uitgenomen. | ||||
De werken onder het wakend oog van de Blauwvoet |
De veilige vaardoorgang afgebakend met palen de top groen en rood en voorzien van overeenstemmend toplicht.
Aan het loodswezen op de dukdalf een gele streep met de tekst TAW 8m50. Deze streep is de aanduiding van de hoogte van de stormvloedkering. |
Van 7 juli t.e.m. 26 augustus zullen geen werken worden uitgevoerd in de havengeul van Nieuwpoort.
Baggeren en plaatsen steenbestorting voor de stroomgeleidingsgeul op linkeroever.
Heien buispalen en damplanken landhoofd linkeroever - fase 1.
Bericht Maritieme Dienstverlening en Kust:
Beste,
De komende twee weken worden buispalen en de damplanken voor het landhoofd op linkeroever verder geheid. Vanaf morgen of maandag 15 oktober zal hiervoor gedurende een tweetal weken gebruik gemaakt worden van een hydrohamer. Wij willen hierbij vooraf melden wat de te verwachten hinder kan zijn. Dit zal in de eerste plaats (wat) geluidshinder met zich meebrengen, zij het niet constant. Ook zullen hierdoor opnieuw trillingen ontstaan, echter eerder een soort “geklop” in plaats van de eerdere trillingen. Op voorhand is echter onmogelijk te zeggen in welke richting, op welke afstand en in welke mate dit zal gevoeld worden. De aannemer blijft de trillingen meten en registreren en controleert of deze beneden de grenswaarde liggen om schade aan gebouwen te vermijden. Het voordeel van het inzetten van de hydrohamer is dat het heien van de buispalen en damplanken sneller uitgevoerd kan worden en er dus minder lang geluids- en trillingshinder zal zijn. Eventuele schade kan gemeld worden aan de aannemer voor afhandeling van de verzekering. Het adres hiervoor is: THV Herbosch-Kiere – Jan De Nul, t.a.v. dhr. Arnold Feys, Sint-Jansweg 7, 9130 Kallo. Graag ontvangen wij een kopie van deze brief zodat wij als bouwheer de goede afhandeling hiervan kunnen opvolgen: Afdeling KUST, Vrijhavenstraat 3, 8400 Oostende of kust@vlaanderen.be . Voor dringende vragen kan je steeds terecht op 059 554 211. Wij houden er aan iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de werken en eventuele hinder. Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over de werken kan u steeds terecht op onze website: www.afdelingkust.be. Daar kan u zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief. De planning zal ook opgehangen worden in de inkomhal van de appartementsgebouwen in de omgeving van de werf. Alvast bedankt voor uw begrip. Virginie Hoornaert Beheer Kust Hoofd Algemene Zaken Vlaamse overheid AGENTSCHAP MARITIEME DIENSTVERLENING en KUST AFDELING KUST T 059 55 42 11 F 059 50 70 37 kust@vlaanderen.be Vrijhavenstraat 3, 8400 Oostende www.afdelingkust.be
Eind oktober - eind november: heien buispalen en damplanken landhoofd linkeroever - plaatsen stempelraam (*) van de bouwkuip voor het landhoofd linkeroever.
(*stempelraam: constructie die ervoor zorgt dat wanden van een bouwkuip niet bezwijken onder de druk van de grond of het water buiten de bouwkuip)
Eind november - begin december: heien buispalen en damplanken landhoofd linkeroever.
Begin december: plaatsen stempelraam van de bouwkuip voor het landhoofd op linkeroever.
Midden december - eind januari 2019: droogzetten bouwkuip. Tijdens deze fase wordt de onderwaterbetonvloer voor het landhoofd gestort. Dit dient ononderbroken te gebeuren waardoor er eenmalig 18 uur aansluitend gewerkt zal worden. De exacte datum hiervoor wordt later mee gedeeld. Dit zal niet tijdens het kerstverlof gebeuren.
Zuiveren van de buispalen, storten van beton en plaatsen van stempelraam.
De eerste storm 2019 op dinsdag 8 januari.
Het stormachtige weer aan de kust zorgt voor spectaculaire beelden. Golven op zee tot drie meter hoog, gestuwd door windstoten tot 9 beaufort en het springtij, doen hun uiterste best om aan land te raken.
In Nieuwpoort sloegen dan weer grote golven over het oosterstaketsel en was het voor wandelaars allerminst veilig. Het zeewater kwam ook even boven de dijken kijken nabij het oosterstaketsel, maar niet in die mate dat het problematisch was.
Foto's genomen door Luc David
Opvullen van de paalkoppen met beton.
Leeghalen van de bouwkuip linker oever.
Nieuwsbrief 28 februari.
Afwerken paalkoppen, klaar maken van bouwkuip voor storten van onderwaterbeton.
Storten van onderwaterbeton - foto's afdeling kust
Op 16 mei het betonstorten van de vloerplaat. Het afbranden van de funderingspalen tot op het niveau van de voerplaat en uit de bouwkuip wegnemen foto's afdeling kust |
KW 24/05/2019
De aanvoer van materialen voor de opbouw van het landhoofd.
Update 26/6/2019: In de nacht van donderdag 27 juni op vrijdag 28 juni om 4u start de aannemer met de tweede fase van de betonstort voor de vloerplaat van het landhoofd. Er zal continue doorgewerkt worden tot vrijdagavond 22u.
De opbouw van het landhoofd is hiermee effectief gestart: het gieten van de vloerplaat, de wanden voor de stootmuur, de zijmuur en het landhoofd zelf. Deze opbouw zal duren tot het najaar 2019. Daarna starten de voorbereidende werken voor het landhoofd op rechteroever.
Betonstort voor de vloerplaat van het landhoofd op 18 juni.
Betonstort voor de vloerplaat van het landhoofd op 2 juli.
https://www.afdelingkust.be/nl/boeiende-doe-expo-stormvloedkering
Buitenwanden expo-container bevat veel info over de noodzaak omtrent de bouw van de stormvloedkering.
Een kijk binnen.
De vloerplaat voor het landhoofd linkeroever is gestort eind juni.
collage gemaakt met foto's afdeling kust
Bij de herstart van de werf begin september is de opbouw van het landhoofd effectief gestart.
De plaatsing van wanden voor de stootmuur en de zijmuur zijn aangevangen.
Voor deze werken zijn in de bouwkuip 2 bouwkranen geplaats.
De werkruimte is herschapen tot een bouwwerf. Aanleveren van bekisting en betonijzer vullen de beschikbare ruimte.
Deze maand is er tweemaal een betonstort uitgevoerd.
De opbouw zal nog duren tot het najaar.
Foto's genomen vanuit living achter glas door het stofdoek geplaatst aan bouwstelling voor renovatie nog voor enkele maanden.
De levering van buispalen voor de opbouw van het landhoofd rechteroever is gestart.
In de bouwkuip is aan de opbouw van het landhoofd likerroever verdergewerkt. De werken voor de bouw bouwkuip op de rechteroever is nog niet aangevat.
|
De toegang naar het oosterstaketsel blijft af-gesloten tot het einde van de werken aan de stormvloedkering 2024.
Voor de veerdienst verandert er niets.
Om tot bij de duinovergang te komen is door het agentschap voor Natuur en Bos via de dienstweg een tijdelijk pad aangelegd.
Start inrichten van de bouwwerf stormvloedkering rechteroever.
inrichten werf - leveren materialen - afchrappen helling | baggeren tegenaan de helling |
uitkappen helling |
Sleuf maken in de bestaande glooiing
Trillen van damplanken |
Aanleg van een tijdelijk pad voor voetgangers en fietsers langs de werfzone
Afwerken van de stroomgeleidingswand rechteroever
Wegnemen van stempelraam
Linkeroever
Rechteroever
Baggeren
Linkeroever
Afsmijden en uittrekken buispalen bouwkuip.
Rechteroever
Start op de rechteroever bouw bouwkuip landhoofd.
Heien buispalen en damplanken tot 20 meter onder de bodem. Dit werk zal duren tot half november maar is afhankelijk van de weersomstandigheden.
Heien buispalen funderingen landhoofd rechter oever.
Aanvoer buispalen bouw bouwkuip rechter oever.
Bouw bouwkuip rechter oever.
Verwijderen werkbrug op linker oever.
Heien van damplanken tussen de buispalen.
Het plaatsen van een werkbrug tussen de bouwkuip en de rechter oever.
De koppen van de buispalen afwerken voor plaatsing stempelraam en droogzetten.
Storten van beton in de buispalen.
Plaatsen van stempelraam.
Bouwkuip uitbaggeren.
Het verder uitbaggeren van de bouwkuip.
Storten onderwaterbeton.
De reserve betompomp om het continue storten te garanderen. |
Na het storten van het onderwaterbeton de verdere afwerking van de fundering.
Het afbranden op niveau van de funderingpalen.
Aanvoer van tonnen betonijzer te verwerken in de fundering ......
Het aanbrengen van de bewapening vloerplaat en het klaarmaken voor de betonstort. |
Op 1 juni zeer vroeg is begonnen met de betonstort van de vloerplaat. Twee betonpompen met bij elke pomp twee stortplaatsen voor de betonmolen storten zonder onderbreking hun lading tot 10 uur in de avond.
De werf na de lange werkdag van de betonstort om 9 uur.
De bouw van het landhood rechteroever gestart.
Op werfbezoek Vlaams minister van Openbare werken Lydia Peeters.
HLN 2021 10 juni
Toestel geplaats op landhoofd linker oever. |
Wil je graag eens zien hoe het er in zo’n bouwkuip precies aan toe gaat: check dan zeker het filmpje
pers KW 6 augustus 2021
Half augustus zijn na verlofperiode de werken terug gestart aan de verder opbouw van het landhoofd.
Verdere opbouw van het landhoofd rechteroever. |
Het baggeren tussen de twee landhoofden voor het plaatsen van een bodembescherming, damwanden en berlinerwanden. Deze werken gebeuren van 19u00 tot 7u00 in de morgen waardoor een stremming is. De stremmingperiode is aangegen in de app stormvloedkering.
De versterking en vernieuwing voor een gedeelte van de linkeroever is gestart. Voor de uitvoering die een ruime tijd zal duren zal de wandel- en fietsweg afgesloten worden. Een omleiding is voorzien door het eraangelegd park. |
Pers KW 2021-09-10
Het plaatsen van een bodembescherming, damwanden en berlinerwanden. |
Renovatiewerken glooiing linker oever.
De houten wandelweg en de Paul Orbanpromenenade zullen ter hooge van de werken afgesloten zijn. Om de doorgang te verzekeren is op de verhoogde grasberm een betonnen vervangweg.
Duikers werken aan de bodembescher-ming, damwanden en berlinerwanden.
Verniewen van glooing linkeroever.
Verdere opbouw van het landhoofd rechteroever. | Duiker werkt aan de damwandconstructie. |
Dit staat er in 2022 op de planning:
Najaar: bouwen van de omloopriolen in de landhoofden.
wordt vervolgd
**********************************************************************************************************************************
Update bouw stormvloedkering: http://afdelingkust.be/nl/stormvloedkering-nieuwpoort
PDF bestanden:
Veiligheid tegen overstromingen (VLIZ)
Masterplan kustveiligheid brochure
Stormvloedkering brochure met update
FAQ project stormvloedkering
20180306 Persmededeling Flankerende Maatregelen
20180316 Infoavond stormvloedkering verslag vraag en antwoord
20180316 Presentatie jachtsector Websiteversie
20180423 Plan her aanleg Loodswezenplein